Line BY Line | Nowoczesna willa pod Wilnem.
22235
post-template-default,single,single-post,postid-22235,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.8,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive

Nowoczesna willa pod Wilnem.

Przeglądając szeroko przedstawione w sieci portale architektoniczne, trafiłem na bardzo ciekawy projekt. Biuro architektoniczne Arches zrealizowało projekt nowoczesnej, przestrzennej (415m2) willi w miejscu starego gospodarstwa nieopodal Wilna na Litwie.

d6b9b75337ca73e4qzhir3cvgejfthb3

Kształt budynku jest nowoczesny a równocześnie bazujący na miejscowych tradycjach budowlanych. Parter budynku sprytnie zintegrowano z rzeźbą terenu, chowając cześć parteru w skarpie. Ciekawie rozwiązano też wykończenie parteru, zastosowano tu ciemny łupek. Dzięki temu budynek rozpływa się w cieni pagórka. Z kolei piętro, wykończono drewnem w kolorze naturalnym, nawisając nad tarasem jest wyeksponowane w całości.

cf74b8a17b0af4e4utrajcleei3gaelp

Do wykończenia elewacji oraz dachu wykorzystano ten sam materiał – drewno, dzięki temu uzyskano efekt jednolitej rzeźby. Kształt budynku tworzą kilka prostokątnych brył sprytnie ułożonych w sposób umożliwiający wyeksponowanie jak najwięcej widoków pięknego lasu otaczającego wille.

9c66fc6f5635f741b7t837j3bp8rfgqm

Część okien na piętrze przykryto drewnianymi listwami dekoracyjnymi. Te listwy służą nie tylko jako element estetyczny ale też chronią od słońca. Rozwiązanie to jest nawiązaniem do tradycyjnych żaluzji drewnianych, które można spotkać w domach litewskich.

908b788265dfbb06x6iya0s25j3rajik

Jako główny materiał wykończeniowy wykorzystano sosnę. Materiał ten nie tylko jest najbardziej dostępny tradycyjny materiał budowlany, ale ma też bardzo piękną teksturę która z upływem czasu dostaje pięknego srebrnego odcienia. Pod drewnianą okładziną znajdziemy system słupów stalowych do którego mocowane są deski elewacyjne za pomocą plastykowych zacisków.

47c20730e071cb8dfuue88pwppj7po6a

Naturalna faktura drewna tworzy ciekawy pionowy wzór który podtrzymuje wykończenie parteru oraz pionową strukturą ogrodzenia tarasów. Pionowe elementy w wykończeniu budynku bardzo delikatnie współgrają otaczającym wille lasem.

Fofo: Norbert Tukaj

Źródło – portal współczesnej architektury HQ room

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.